Kongsi van de Eendenkooi biedt bezoekers kijkje achter de schermen

Het waddengebied telt nog dertig eendenkooien. In sommige eendenkooien worden nog eenden gevangen. Andere zijn in bezit gekomen van natuurorganisaties, die ze koesteren vanwege hun cultuurhistorische waarde en bijzondere natuur. In de Kongsi van de Eendenkooi werkt een groot aantal eigenaren samen om de laatste kooien voor het waddengebied te behouden. Op 9 en 16 september houden verschillende eendenkooien open dag. Een bijzondere kans om een kijkje achter de schermen te nemen.
Eendenkooien waar geen eenden meer worden gevangen, zijn beperkt geopend voor publiek. Vangende kooien zijn normaal gesproken helemaal niet toegankelijk. Tijdens de open dagen kunnen bezoekers kennis maken met deze fascinerende landschapselementen. In Groningen en op Texel zijn kooien geopend tijdens de Open Monumentendag. De eendenkooi in het Friese Engwierum opent een week later de kooipoort voor bezoekers.

Wytsemakooi
In Groningen houden de kooi Nieuw Onrust en de Wytsemakooi op 9 september open dag. De Wytsemakooi is een van de oudste eendenkooien van de provincie. De kooi wordt al op kaarten uit de tweede helft van de 17de eeuw weergegeven. Hij hoorde oorspronkelijk tot het bezit van de Rensumaborg in Uithuizermeeden. Sinds 1999 is Natuurmonumenten eigenaar. De enigszins verwilderde kooi is inmiddels helemaal opgeknapt.

In de herstelde Wytsemakooi staat om 10.00, 11.00 en 13.00 uur een gids klaar om bezoekers mee te nemen door de eendenkooi. Om zeker te zijn van een plekje, wordt reserveren aangeraden. Dit kan via de website van Natuurmonumenten. De kooi ligt aan de Meneersweg in Uithuizermeeden. Hier is voor een beperkt aantal auto’s parkeergelegenheid. Bezoekers wordt daarom verzocht indien mogelijk niet met de auto te komen.

Nieuw Onrust
In de eendenkooi Nieuw Onrust van Het Groninger Landschap wordt nog volop gewerkt. Deze kooi stamt uit eind 19de eeuw. Vrijwilligers van Het Groninger Landschap brengen de kooi zo veel mogelijk terug in oorspronkelijke staat. Tijdens de open dag op 9 september vertellen ze wat daarbij komt kijken. De kooi Nieuw Onrust is open voor bezoekers van 10.00 tot 14.00 uur. Aanmelden is niet nodig. De entree van de kooi is aan de Kustweg in Hornhuizen.

Talmakooi in Engwierum
De Talmakooi in Engwierum werd in 1717 aangelegd door Jan Bodes, die in de tweede helft van de 18de eeuw ook een kooi aanlegde in opdracht van de keizer van Oostenrijk. De kooiplas heeft een opvallende vorm. Zes vangpijpen zorgden voor een grote opbrengst. De nog altijd vangende kooi is de afgelopen jaren helemaal hersteld. Op 16 september is de kooi voor één keer open voor bezoekers. Aanmelden is niet nodig. De ingang van de kooi is aan de Nijlân 28 in Engwierum.

Eendenkooi Zuid Haffel
Op Texel is de Eendenkooi Zuid Haffel speciaal voor de Open Monumentendag op 9 september geopend. Deze kooi – ook wel de Kooi van Hin genoemd – is een rustende kooi voor natuur en historie en is normaal niet toegankelijk voor publiek. Ook deze eendenkooi heeft een lange geschiedenis. De eerste vermelding is van 1698. In de tweede helft van de 18de eeuw was het de best vangende kooi van Texel. Eind 19de eeuw kwam de kooi in bezit van de familie Hin, die hem in 1986 aan Natuurmonumenten verkocht. De afgelopen jaren is de kooi met vijf vangpijpen volledig hersteld. De Eendenkooi Zuid Haffel (Zuid Haffel 10 in Den Burg) is zaterdag 9 september geopend van 10.00 tot 16.00 uur. Aanmelden is niet nodig.