Achttiende lustrum TC Odivia feest voor jong en oud

BLIJHAM - Odivia Jubileumcommissie

Jubilerende tennisvereniging staat er goed op in Westerwolde

BLIJHAM – De historie van het tennissen in Blijham gaat ver terug. Al in 1924 werd er voor het eerst in clubverband tegen een bal aan geslagen. Vandaag de dag bestaat tennisvereniging Odivia alweer 90 jaar en dat moet gevierd worden. Op zaterdag 23 augustus zijn er voor leden en oud-leden en hun partners diverse activiteiten voor jong en oud. Olga Schader, lid van de jubileumcommissie, kijkt ernaar uit.

Negentig jaar, het is niet niks. Al in de jaren ’20 van de vorige eeuw sloegen de Blijhamsters al een balletje. Met houten rackets spelers en speelsters die louter in smetteloos wit op de baan verschenen werd er op een andere manier tennis gespeeld dan nu het geval is. Daar waar de profs anno 2014 vooral fysiek sterk moeten zijn, de ballen met grote kracht over het net dienen te slaan en waar het aloude serve-and-volley snel afgestraft dreigt worden, was het negentig jaar geleden allemaal anders. Ook in Blijham, waar vele leden en oud-leden stilstaan bij het jubileum. Voor verschillende tennissers is het een reünie, zo weet ook Olga Schader. “We organiseren een uitgebreide barbecue met diverse activiteiten eromheen”, vertelt ze. “Dat zijn zowel tennis- als niet-tennisgerelateerde activiteiten. We hopen zoveel mogelijk oud-leden te kunnen bewegen deze bijzondere dag mee te vieren. Vooral de 70-plussers hebben een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Odivia. Die generatie was heel actief voor de vereniging.” De 70-plussers van nu speelden een actieve rol toen het tennis nog een stempel had. Een ‘elitesport’ was het volgens velen, niet meer en niet minder. Tennis werd vooral gespeeld door de mensen ‘op stand’. Volgens Schader is er wat dat betreft ook veel veranderd. Want daar waar er tientallen jaren geleden nog een flinke stempel op kon worden gedrukt, is dat vandaag de dag niet meer het geval. “Het zeker geen elitesport meer”, benadrukt de inwoonster van Wedderveer. “Het is ook beslist geen dure sport. Eigenlijk is tennis van iedereen geworden, misschien kun je golfen nog bestempelen als sport van de elite. Maar het tennis heeft dat achter zich gelaten.”

Stabiel

Veel clubs hebben het moeilijk om het ledenaantal op peil te houden. De krimp in Oost Groningen is langzaam maar zeker wel te merken bij verenigingen, die studerende jongeren en schoolgaande jongeren met een bijbaantje steeds minder terugzien bij hun sportvereniging. Tennisvereniging Odivia heeft er ook mee te maken, al lukt het volgens Olga Schader om het ledenaantal stabiel te houden. Daar doet de vereniging ook alles aan. “We hebben op dit moment zo’n honderd leden. We proberen de jongeren er zoveel mogelijk bij te betrekken en we doen ook ons best om promotieactiviteiten voor het tennis op poten te zetten. We hebben mindere jaren gehad, maar het trekt weer een beetje aan. Zowel bij de junioren als de senioren kunnen we een lichte groei constateren”, aldus Schader, die zelf alweer acttien jaar tennist bij TC Odivia. “Het is ook leuk om hier te tennissen, er heerst een goede onderlinge sfeer. De tossavonden worden goedbezocht. Dit is een avond waar je gewoon met iedereen kunt gaan spelen. Dat begint om zeven uur ’s avonds en meestal is het gemengd dubbel. We spelen dan twee of drie rondes en tegen elf uur ’s avonds stoppen de laatsten.”

De lichte groei in ledenaantal wil TC Odivia de komende jaren doorzetten. De vereniging hoopt stiekem dat het jubileum de groei een boost kan geven. Aan de organisatie zal het niet liggen, want de jubileumcommissie doet er met het bestuur alles aan om er een mooie dag van te maken. Op zaterdag 23 augustus is het zover. Vanaf 16.00 uur staat deze dag in het teken van het 90-jarig jubileum. Deelname aan tennis- en overige activiteiten is gratis. De barbecue kost vijftien euro voor volwassenen en vijf euro voor kinderen tot en met twaalf jaar. Opgeven kan bij Olga Schaver door te mailen naar o.schaver@home.nl of door te bellen met 0597 – 56 31 84. Meer informatie over de tennisvereniging is te vinden op www.odivia-blijham.nl.

BLIJHAM - Odivia Jubileumcommissie