SP-raadslid Pim Siegers wil topinkomens in Oost Groningen aan banden leggen

DWG_DWGS-p09.pdf - Adobe Acrobat Pro

“Dit valt niet te verkopen in deze regio”

OUDE PEKELA – De Pekelder gemeenteraad heeft het college opdracht gegeven om de topinkomens in de publieke sector aan te pakken. Zo zullen de publieke organisaties waar de gemeente Pekela zaken mee doet worden aangesproken wanneer hun topman of topvrouw meer verdient dan een ministerssalaris. Het is SP-fractievoorzitter Pim Siegers een doorn in het oog dat de directie van thuiszorgorganisaties TSN en Oosterlengte meer verdient dan de minister van Volksgezondheid. Ook zal de partij een ‘moreel appél’ doen op Johan Krol, de nieuwe topman van woningcorporatie Acantus. Volgens Siegers kan de nieuwe directeur van Acantus best worden ingeleverd op het salaris.
"De directie van deze thuiszorgorganisaties zit qua salaris dik boven de 150.000 euro", vertelt Siegers. "De aanbesteding van de thuiszorg is gezamenlijk door 22 Groninger gemeenten geregeld, alleen Bellingwedde wilde haar keuze zelfstandig maken. We hebben in Pekela het beleid dat wanneer we zakendoen met een publieke organisatie de directie niet meer mag verdienen dan een ministerssalaris. Nu verdienen ze meer dan de minister van Volksgezondheid. Een slechte ontwikkeling als je het mij vraagt, helemaal in een arme regio als Oost Groningen waar tientallen banen in de thuiszorg op de tocht staan. Als politiek hebben we weinig middelen, maar ik wil bij deze een moreel appél doen op de nieuwe directeur van woningcorporatie Acantus. De huidige directeur zit ook ver boven de norm en wat ons betreft kan het allemaal wel wat minder." Het liefst zou Siegers als onderdeel van de gemeenteraad geen zakendoen met een semipublieke partij die haar directie dergelijke salarissen betaalt. "Ik ben van mening dat het niet hoeft, helemaal niet in deze regio. Kijk naar Acantus. Het valt toch niet te verkopen dat huurders van de corporatie veel moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen, soms door huurachterstand uit hun woning worden gezet en dat de directeur wel een salaris verdient dat ver boven de 150.000 euro uitstijgt? Vandaar ook mijn moreel appel. Politiek gezien heb ik in deze situatie weinig middelen om in te zetten, maar dat wat ik kan doen zal ik zeker niet nalaten. Zo helpt ‘naming and shaming’ in veel gevallen al aardig."

Verantwoordelijke manier

Het stokpaardje van de SP heeft elders in de provincie al politiek succes opgeleverd. Zowel de gemeenteraad in de stad Groningen als Provinciale Staten stemde in met een voorstel van de SP om de topinkomens in semipublieke instellingen aan banden te leggen. "Nu schort het overigens nog aan de uitvoering van dit voorstel, het college van de stad Groningen heeft tot dusver weinig met de motie gedaan." Siegers wil benadrukken dat hij er niet op uit is om een hetze te creëren. "Kijk, dat directeuren van dergelijke grote bedrijven niet op het minimumloon hoeven te zitten is duidelijk. Maar de beloning dient wel op een verantwoordelijke manier te gebeuren. Ik ben van mening dat in de publieke sector in Oost Groningen een beloning van een ton genoeg is. En wil je meer verdienen? Prima, maar maak dan de overstap naar het bedrijfsleven. Wij als gemeente Pekela kunnen geen bedragen richting de semipublieke sector verstrekken waarbij de directie een dergelijk bedrag verdient terwijl we aan de andere kant de tering naar de nering moeten zetten."
De komende maanden zal Siegers benutten om uit te zoeken welke semipublieke instellingen hun directie dergelijke beloningen betalen.

 DWG_DWGS-p09.pdf - Adobe Acrobat Pro