Duurzame projectweek van start op Noorderpoort

STADSKANAAL – Op dinsdag 4 november gaat in het kader van de stArtshot dagen het project Mondiaal Mondig van start. Dit is een project over duurzaamheid voor ruim 300 MBO-leerlingen van de Noorderpoort Stadskanaal. Op dinsdag en donderdag worden er aan de Sportparklaan in Stadskanaal activiteiten georganiseerd die te maken hebben met duurzaamheid.
Tijdens de projectweek doen de studenten allerlei activiteiten die duurzame thema’s raken. Op de eerste dag (4 november) volgen ze verschillende workshops waar ze o.a. leren over de rechten van mannen en vrouwen, duurzaam voedsel, en doen ze een quiz over fair trade, klimaat en mensenrechten. De tweede helft van de dag gaan de jongeren aan de slag met het thema Healthy Ageing door middel van een groot sportevenement.
Op 6 november is er een groot debat waarin duurzame onderwerpen en thema’s uit de film ‘Hoe duur was de suiker’ worden besproken. In de ochtend krijgen de wereldverbeteraars in spé een training van de studenten van de Groninger Debating Society Kalliope en ’s middags is er een gesimuleerd Lagerhuis. Hier zijn ook raadsleden Egbert Hofstra (PvdA), Okko Dijkstra (CU), Evert Idema (SP), en Goziena Brongels-Roffel (CDA) bij aanwezig.
Tijdens de projectweek is er een groep leerlingen die een eigen programma volgt. Zij vertegenwoordigen 2 specialistische teams: de Kookmobiel en Mediamobiel. De Kookmobiel houdt zich bezig met streekproducten, biologisch voedsel en fair trade.
Zij bereiden een Wereldlunch klaar voor iedereen. De Mediamobiel is de PR-motor van Mondiaal Mondig. Zij leggen alles vast op film, doen verslag op de website en via sociale media.