Stichting SET moet evenementen en talentontwikkeling financieren

STADSKANAAL - Peter Gelling Stadskanaal participeert in nieuwe sportstichting

STADSKANAAL – Een aantal ondernemers in Stadskanaal hebben het initiatief genomen om de Stichting SportEvenementen en Talentondersteuning (SET) op te richten. De gedachte erachter is om een fonds op te zetten dat sportevenementen in de toekomst mede mogelijk blijft maken. De gemeente Stadskanaal is kartrekker van de stichting en heeft voor 2015 een bijdrage van 25.000 euro toegezegd. Daarvan is 17.500 euro incidenteel geld, en 7500 euro structureel geld voor de komende drie jaar. Wethouder Peter Gelling is tevreden.
“Er zijn al een aantal jaren een aantal evenementen die een mooie spin-off voor de gemeente Stadskanaal realiseren”, begint hij. “Denk bijvoorbeeld aan de IWAS World Games en de Disability Games. Daar willen we ons als Stadskanaal graag sterk voor maken. We constateerden dat er ieder jaar een rituele dans om de subsidie ontstaat en dat bleek een terugkerend fenomeen te zijn. Daar wilden we graag iets aan doen. De nieuwe Stichting SportEvenementen en Talentondersteuning (SET) verbindt volgens Gelling de aspecten overheid, onderwijs en ondernemers met elkaar. Er is een vijfkoppig bestuur, bestaand uit Edwin Postma (Pagedal), Marcel Leegte  (Noorderpoort), Krijn Verwij (SJS G-voetbal), Ben Timmermans (Hoornstra Aannemingsmaatschappij) en Peter Gelling zelf namens de gemeente Stadskanaal. Vanuit het nieuwe fonds kunnen evenementen als de Disability Games mede worden gefinancierd, terwijl er ook ruimte is voor talentontwikkeling. “Stel dat er bijvoorbeeld een talentvolle turnster is die naar Papendal moet om te trainen, dan kan er vanuit het fonds eventueel worden bijgedragen aan de reiskosten”, aldus Gelling. Naast de bijdrage van de gemeente Stadskanaal is het de bedoeling dat ook andere sectoren hun steentje zullen bijdragen. Gelling is daar positief over gestemd. “We dragen 25.000 euro bij namens de overheid en dat moet een spin off krijgen. Er hebben een aantal ondernemers toegezegd mee te zullen participeren en dat zorgt voor een stabiel fonds voor grote sportevenementen en talentontwikkeling.”
Het voorstel werd vorige week in de raadsvergadering aangenomen door de raad. De oprichting is een feit, maar de kogel is nog niet helemaal door de kerk. De provincie Groningen dient namelijk formeel goedkeuring te geven.