Marc Hesp Menterwolde

Als inwoner van Zuidbroek, voormalig raadslid en huidig secretaris bij voetbalvereniging ZNC is Marc Hesp een betrokken inwoner van de gemeente Menterwolde. Hij schrijft deze week over ‘Mooi Menterwolde’.

Ik woon er nu ruim 10 jaar. Vier dorpen. Vijf als je Trips meetelt en een groot aantal buurtschappen. Als je boven Noordbroek vertrekt en de natuurlijke weg volgt, rijdt je door de dorpslinten van Noordbroek, Zuidbroek, Muntendam en Meeden. 16.2 kilometer.

In Noordbroek staat een eeuwenoude kerk met imposante plafondschilderingen. De skyline wordt verder gevormd door een karakteristieke molen. Noordbroek is een actief dorp, met vele kunstenaars en een scala aan activiteiten zoals de culturele open dag en een geweldige avondvierdaagse.

We rijden over het prachtige Uiterburen en passeren statige boerderijen tussen koolzaadvelden onderweg naar Zuidbroek. Mooie voetbalvereniging ZNC die dit jaar zomaar kan promoveren naar de 2e Klasse. Ook zo’n dorp waar mooie dingen georganiseerd worden, de feestweek bijvoorbeeld. Een dorp met vele vrijwilligers, die met jarenlang doorzetten het Trein & Trammuseum wisten te realiseren.

We vervolgen de weg langs een veenkanaal: de Tussenklappen. Ranke ophaalbruggetjes sieren de imposante boerderijen. Het uitzicht over de akkers is een adembenemend kleurenspel met geel koolzaad, groen graan en de blauwe lucht. Een rode trein kruipt over de horizon.

Over de scheve klap rijden we Muntendam binnen. Ook hier zo’n mooie voetbalclub, dit weekend nog een leuk jeugdtoernooi voor clubs uit de wijde omgeving. Als we rechtsaf gingen, kwamen we in de bloeiende Heemtuin, Parel van Menterwolde. Maar dat doen we een volgende keer. We rijden langs de winkels op weg naar Duurkenakker.

image

Rijdend door het lintdorp Meeden, zie je aan beide zijden prachtige boerderijen, woningen met slingertuinen en villa’s. Je kunt er zomaar Alpaca’s in een weide zien lopen. Ook hier weer een bloeiend verenigingsleven. Tennisvereniging Tiolo en natuurlijk v.v. Meeden, dat vorig jaar nog kampioen werd.

Het is een genot om in Menterwolde te wonen.

Is er dan niks negatiefs te melden? Jawel, maar ik wou het dit keer eens niet over de politiek hebben.