Mattias Gijsbertsen ondertekent Green Deal Verduurzamen Voedselconsumptie

 

Groningen Green DealGRONINGEN – Deze week ondertekende wethouder duurzaamheid Mattias Gijsbertsen namens de gemeente Groningen de Green Deal Verduurzamen Voedselconsumptie. Plaats van handeling is Rotterdam, waar naast het Rijk en de gemeenten Groningen, Amsterdam, Ede en Rotterdam ook diverse partijen uit de voedselketen aansluiten. De Green Deal wil het voor consumenten gemakkelijk en aantrekkelijk maken om gezonder en duurzamer te eten. Initiatiefnemer Dutch Cuisine werkt daarin samen met nationale en gemeentelijke overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties. Namens het Rijk ondertekent staatssecretaris Sharon Dijksma de Green Deal.

Een Green Deal biedt bedrijven, burgers en organisaties een laagdrempelige mogelijkheid om samen met de overheid te werken aan groene groei. Initiatieven uit de samenleving staan daarbij aan de basis. Het Rijk kan de initiatieven faciliteren en versnellen. In een Green Deal leggen partijen hierover concrete afspraken schriftelijk vast. In Groningen is horeca-ondernemer Keimpe Postema actief betrokken. In zijn ’t Feithhuis staan duurzame en gezonde ingrediënten standaard op de menukaart. Postema: ‘Ik ben blij met deze Green Deal. We hebben het nodig om alle schakels in de voedselketen er bij te betrekken. Alleen dan lukt het om echt een slag te maken bij de consument. Ik doe dat al lang met mijn menukaart en ik zie dat gasten het waarderen en ervoor terugkomen.’

In Groningen vinden diverse partijen uit de voedselketen elkaar om het aandeel duurzame voeding te vergroten. Dat gebeurt aan de ketentafel Voedsel van de vereniging Noorden Duurzaam. Onder andere UMCG, RUG, Hanos, stadslandbouwers, de horeca en gemeente kijken nu samen hoe de route van boer naar voedsel op het bord verkort kan worden.

Ook wethouder duurzaamheid Mattias Gijsbertsen is voorstander van de Green Deal: ‘Samenwerken, afspraken maken en activiteiten organiseren is dé manier om een versnelling aan te brengen in gezond en duurzaam eten. Koks in de horeca en op tv zijn voor veel mensen een voorbeeld. Groningen kent een rijke nieuwe voedselbeweging met positieve effecten voor ons welzijn en onze economie. Voedsel vormt een essentieel onderdeel van de relatie Stad en Ommeland. Ook met Food-festivals staan we goed op de kaart. Het zou heel mooi zijn wanneer de komende jaren nog veel meer consumenten elke dag gezond en duurzaam dag op tafel zetten. Het tekenen van de Green Deal draagt daar zeker aan bij.’

Dutch Cuisine wil de gezonde Nederlandse keuken promoten met principes als: seizoensproducten, meer groenten dan vis/vlees, geen kunstmatige toevoegingen en waar mogelijk biologisch, fairtrade, diervriendelijk, puur, vers en lokaal.