Hoogezand en Noordster strijden om derde periode; Musselkanaal verliest derby

Overzicht amateurvoetbal

REGIO – Aan het einde van het seizoen bewees SJS zichzelf een slechte dienst op bezoek bij SVN’69. Onstwedder Boys speelde knap gelijk tegen koploper ZZVV, terwijl een dag later Hoogezand en Noordster beiden opnieuw wonnen. Laagvlieger Veendam 1894 verkocht haar huid duur in de strijd tegen degradatie en Musselkanaal verloor de derby tegen Valthermond.

Op de eigen Boskamp ontving Onstwedder Boys niemand minder dan koploper ZZVV. De Oranjehemden kunnen ieder punt goed gebruiken in de strijd om lijfsbehoud en de Boys hadden die boodschap goed begrepen. Er werd geknokt voor iedere meter en ZZVV werd het leven erg zuur gemaakt. Dat lukte, ook dankzij een klein beetje geluk bij sommige hachelijke momenten. Het punt was echter dikverdiend, na negentig minuten stond de brilstand nog op het scorebord: 0-0.

In diezelfde derde klasse had SJS zichzelf een goede dienst kunnen bewijzen, op bezoek bij SVN’69. De Knoalster verloren namelijk met 3-1 van de laagvlieger en SJS had dat aan zichzelf te danken. Ondanks een mooie vijfde plek dreigt het seizoen nu als de welbekende nachtkaars uit te gaan. De enige treffer aan de zijde van SJS werd gemaakt door Johan van Klinken. Degradant SC Scheemda wist tegen BSVV een puntje aan haar totaal toe te voegen. In Bovensmilde werd het 2-2, dankzij treffers van Maarten Olsder en Tom Knollema. SC Scheemda heeft inmiddels vijf punten.

Een treetje lager won Westerlee met 3-1 van Be Quick zaterdag. Op het eigen Koeperlaand scoorden Jan Nomden, Rick Abbas en Alwin Kluiter de doelpunten voor Westerlee. Door de overwinning is het elftal opgerukt naar de middenmoot. ‘Buurman’ VVS Oostwold verloor van die andere club uit de stad, GVAV Rapiditas. Op het altijd winderige Kardinge werd het 3-1. De enige goal werd gemaakt door Danny van Lang. HS’88 won wel, met 4-1 van VVK, ook al uit de stad. In Hoogezand zorgden Aaron Oortwijn (2x), Wouter Swarts en Jeffrey Breeuwsma voor de winst. Door de overwinning krijgt HS’88 wat meer lucht.

Zondag

Een dag later wisten zowel Noordster als Hoogezand te winnen. De nummer drie en vier op de ranglijst zijn daardoor verwikkeld in een hevige strijd om de derde periode, waarbij Hoogezand met vijftien punten de beste papieren heeft. In Oude Pekela was Peize het slachtoffer van de dadendrang van Noordster (foto). Voor de ploeg van vertrekkend trainer Bernd van Bolhuis waren Kees Dun (jawel, twee keer) en Christian Drent de goudhaantjes. In Hoogezand moest Annen bakzeil halen. Daar werd Roy Jansen na negentig minuten op de schouders gehesen, hij was als enige productief: 1-0.

In de zondag derde klasse C kon Bellingwolde geen potten breken tegen Siddeburen. Onder de rook van de Duitse windmolens waren de gasten met 2-0 te sterk. Muntendam liet zich daarentegen van haar beste kant zien. Zuidlaarderveen werd met 6-0 opgerold. Michael Ploeger (3x), Jarno Drent (2x) en Youri Eikema maakten het halve dozijn vol. Veendam 1894 verkocht haar huid duur in de strijd tegen degradatie. Tegen titelkandidaat werd er verloren met slechts één treffer verschil. De opmars van de laatste weken werd hierdoor geen vervolg gegeven, degradatie is weer een stapje dichterbij gekomen. Aan de Langeleegte won Amicitia VMC met 3-2. De Veenkoloniale doelpunten kwamen op naam van Leon Zijlstra en Bart Eikens. Buurman Wildervank won daarentegen wél. Het zorgde in de stad voor een kleine stunt door te winnen van hoogvlieger FC Lewenborg. Op Kardinge werd het 3-2 voor Wildervank, dankzij treffers van Martijn Lieber, Paul Tuntelder en Peter Mans. Op sportpark de Hoogte maakten Heiligerlee en ZNC er een spektakel van. De thuisploeg moest echter flink incasseren, want de Zuidbroek Noordbroek Combinatie was te sterk. Door doelpunten van Joop Uuldriks, Arnoud Klooster, Harmen HAger, Jordy Brust en Jeroen Dijk werd het 5-1 voor ZNC. Tussendoor legde Pascal Jonker de bal in het mandje voor de Kloosterholtjers. ZNC moest het overigens lange tijd doen zonder topscorer Emiel Staal. Hij had zich verslapen en mocht pas vijf minuten voor het einde invallen.

In Valthermond kreeg de neutrale toeschouwer een heuse derbykraker voorgeschoteld. De plaatselijke trots mocht het opnemen tegen subtopper Musselkanaal. Daar waar de heenwedstrijd aan de Parklaan nog in een gelijkspel eindigde, was Valthermond dankzij twee puntgave treffers van Edwin Drenth ditmaal de sterkste. Valthermond was dus ‘derbysieger’ en is weer een stapje dichterbij de titel.