Overdracht Wedderwegkerk Oude Pekela naar Stichting Oude Groninger Kerken

Kerk te Oude Pekela Foto: Duncan Wijting OUDE PEKELA – Op vrijdag 10 juli draagt de Protestantse gemeente Oude Pekela de Wedderwegkerk te Oude Pekela over aan de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK). Met deze overdracht heeft de SOGK 81 kerken, twee synagogen, 53 kerkhoven/begraafplaatsen en acht (vrijstaande) torens in haar bezit.

Rond 1600, met de systematische ontginning van de veenkoloniĆ«n, werd het dorpje Oude Pekela gesticht. Niet veel later, zo tussen 1683 en 1685, kwam er een eenvoudige zaalkerk, gefinancierd door de stad Groningen die ook eigenaar werd van de kerk. Op het oudste zegel van Oude Pekela staat dan ook een vrouw (stad Groningen) met een meisje (Oude Pekela) aan haar hand afgebeeld en het bijschrift: ‘Groningen zorgt ervoor’. Op 28 december 1842 droeg de stad Groningen de kerk over aan de kerkelijke gemeente.

De kerk is sinds de bouw aanzienlijk in aanzien veranderd: in de 18e eeuw fors uitgebreid, in de 19e eeuw werd de huidige, sierlijke toren gebouwd. Binnenin werd de oorspronkelijke houten zoldering in de 19e eeuw vervangen door een witgepleisterd plafond. Het meubilair is deels 17e-eeuws, deels 18e-eeuws. Het orgel is in 1864 vervaardigd door Petrus van Oeckelen en is dankzij recente restauratie technisch in orde.

De cultuurhistorische waarde van de kerk is groot en constructief kent het gebouw geen problemen. De kwaliteit komt door de goede restauratie en het regelmatige onderhoud dat de eigenaar heeft laten uitvoeren. Het grootste probleem nu en in de toekomst wordt gevormd door de toren. Dit betekent dat de toren binnen afzienbare tijd in de steigers moet worden gezet voor omvangrijk instandhoudingswerk. Ook de toegankelijkheid moet dan aanzienlijk worden verbeterd.

Aansluitend aan de officiƫle overdracht wordt een huurovereenkomst voor vijf jaar gesloten met de SOGK, waardoor de kerk in ieder geval de komende jaren ongewijzigd gebruikt kan worden.