Statenlid Stieneke van der Graaf wint eerste provinciale Klare Taal Bokaal

GRONINGEN - Klare taal bokaal GRONINGEN – Stieneke van der Graaf, Statenlid voor de ChristenUnie, is de winnaar van de eerste provinciale Klare Taal Bokaal. Volgens de jury, bestaande uit jongeren van het trendteam van de provincie en Groningse scholieren, sprak Stieneke van der Graaf de meest klare taal. De jury beloonde haar met een wisselbokaal tijdens de Statenvergadering van 24 juni. De uitreiking van de Klare Taal Bokaal op provinciaal niveau is een primeur. Jaarlijks wordt deze al uitgereikt in de Tweede Kamer. In 2014 won Tweede Kamerlid Alexander Pechtold de prijs.

Vanaf de publieke tribune in de Statenzaal beoordeelden de juryleden de Groningse Statenleden. De jury oordeelde onder andere over het gebruik van lange zinnen, vage praatjes, moeilijke woorden en de interactie van de politici met het publiek. Stieneke van der Graaf won de bokaal doordat ze een helder betoog hield met voorbeelden, korte zinnen gebruikte, uitleg gaf aan begrippen en veel interactie had met het publiek.
De Staten van Groningen kregen naast complimenten ook tips mee van de jongeren.    

Politiek begrijpelijker maken voor jongeren

De Groningse jongeren vonden het tijd om de klare taal bokaal ook op provinciaal niveau in te stellen. Dit met als doel politiek begrijpelijker te maken voor jongeren. Uit eigen ervaring, bijvoorbeeld tijdens het provinciaal jeugddebat, weten de jongeren hoe belangrijk het is dat politici klare taal spreken. Samen met de D66-fractie van de provincie Groningen is het initiatief uitgewerkt om tijdens het uitspreken van de Algemene Beschouwingen de prijs uit te reiken.

Trendteam

Het jongerentrendteam van de provincie Groningen bestaat uit zo’n 30 jongeren tussen de 12 en 22 jaar, afkomstig uit de gehele provincie. Zij adviseren de provincie gevraagd en ongevraagd over allerlei beleidsonderwerpen.